Tuesday 31 July 2012

Научите слијепо куцање


Упутство за коришћење апликације за учење слијепог куцања „Слово“

Апликација „Слово“ компаније Microsoft намијењена је ученицима и студентима за учење слијепог куцања.
Програм није потребно претходно инсталисати, већ се покреће једноставним стартовањем фајлаSlovo [SR].exe“.
По покретању, потребно је да прочитате лиценцу за коришћење и да је прихватите, обиљежавањем опције Прихватам услове“.
Уколико не желите више да Вам програм на почетку приказује овај прозор, потребно је да обиљежите и опцију Не приказуј више ову страну“.
Кликом на Наставити“ стижете до менија за избор лекција, оних које већ долазе с програмом Слово“ или оних које су креирали наставници. Накнадно креиране датотеке с лекцијама, које имају екстензију.slovo“, налазе се у фасцикли у којој се налази програм.
У менију је понуђено да свој избор сачувате и за убудуће а у сљедећем прозору ту опцију, по потреби,можете поништити.
Налазите се пред избором писма за који се учи слијепо куцање – ћирилица или латиница. Овдје можете укључити или искључити опцију звучне верзије, намијењену, прије свега, лицима с посебним потребама, али која може бити од велике помоћи и млађој деци при учењу куцања.
У дну прозора, с лијеве стране је дугме Назад“, помоћу којег се у сваком тренутку можете вратити на почетак, док се с десне стране налази Full Screen“ опција за приказивање програма преко цијелог екрана.
У зависности од нивоа ваше вјештине слијепог куцања, бирате Учење куцања“  за које постоји уграђених 12 лекција (са по 3 поглавља) које воде почетника кроз учење слијепог куцања од самог почетка, Временско куцање“ или Игрицу“. За прве двије опције стрелицама горе“ и доле“ на лијевој страни можете бирати понуђене курсеве и лекције.
Препоручујемо да детаљно прочитате инструкције за правилно слијепо куцање и упознате се с правилним положајем за сједење и позицијама шака и прста на тастатури, на шта Вас све вријеме подсјећа и анимација у дну екрана. Овај текст увијек можете поново читати кликом на знак питања (Help опција) у доњем десном углу екрана, док се кликом на знак узвика појављује упутство за гимнастичке вјежбе које је препоручљиво изводити у паузама дужег куцања на тастатури и дуготрајног рада за рачунаром уопште.
Игрица у којој ћете опробати своју вјештину слијепог куцања има три нивоа: споро куцање (уз помоћ), средње и брзо куцање а своје постигнуће можете упоредити са досадашњим најбољим резултатима у секцији Најбољи резултати“. Уколико сте били довољно добри, програм Слово“ ће Вас о томе обавијестити и омогућити да своје име и број поена упишете на листу најбољих.
Желимо Вам успјешно и забавно учење слијепог куцања уз софтверску апликацију Слово“!

3 comments:

  1. Aplikacija je fantasticna, sve pohvale za postavljanje!

    ReplyDelete
  2. Dobro je što program ima naša slova. Ima li online programa za slepo kucanje sa našim slovima? Video sam dosta online programa, ali samo za englesku tastaturu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...